Czerwony ryż drożdżowy to produkt otrzymywany w wyniku fermentacji grzybów Monascus purpureus na białym ryżu. Jest sprzedawany w postaci suplementu diety, reklamowany jako środek pomagający w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zawiera naturalnie występującą w nim monakolinę K, substancję czynną identyczną z substancją leczniczą z grupy statyn – lowastatyną. Stosowanie lowastatyny wiąże się z różnymi działaniami niepożądanymi ze strony układu mięśniowo-szkieletowego oraz wątroby, które mogą prowadzić do poważnych problemów, jeśli pacjenci nie są monitorowani. Do 2022 r. dopuszczalna zawartość monakoliny w porcji wynosiła 10 mg, co równało się ilości w leku, dlatego decyzją Komisji Europejskiej (UE) 2022/8601 ograniczono jej maksymalne dzienne spożycie do mniej niż 3 mg. 28 lutego 2025 r. w EFSA Journal2 ukazała się opinia naukowa Panelu ds. żywienia, nowych produktów spożywczych i alergenów pokarmowych (NDA), w której EFSA powtórzyła obawy dotyczące bezpieczeństwa monakolin z czerwonego ryżu drożdżowego. Panel NDA poddał analizie nowe dane naukowe, dotyczące m.in. składu suplementów, spożycia monakolin z innych źródeł, biodostępności in vitro i cytotoksyczności w porównaniu z innymi statynami, a także dotyczące nadzoru nad żywnością i badania kliniczne.
Na skróty
Copyright © Medyk sp. z o.o