2018-10-29 Aktualności

29 października obchodzimy Światowy Dzień Udaru Mózgu – choroby, która w Polsce jest trzecią pod względem częstości przyczyną zgonu u osób powyżej 40. r.ż. Taką diagnozę słyszy rocznie ponad 60 tys. osób. W postępowaniu terapeutycznym niezwykle ważny jest czas – zarówno w kontekście jak najszybszego dotarcia do szpitala i wdrożenia leczenia, ale również rozpoczęcia rehabilitacji. Jednym z integralnych elementów procesu terapeutycznego, w którym czas również odgrywa istotną rolę, jest wsparcie żywieniowe.

Udar mózgu, krwotoczny lub niedokrwienny, to nagłe wystąpienie krwawienia do określonego obszaru mózgu lub niedokrwienia w tym obszarze. Manifestuje się zespołem objawów związanych z lokalizacją udaru. Objawy według definicji utrzymują się powyżej 24 godzin i mogą mieć różne natężenie.

Część osób po przebytym udarze boryka się z niewielkimi problemami neurologicznymi, np. opadającą powieką czy niewielką niesprawnością kończyny, inni stają się osobami niepełnosprawnymi z poważnymi niedowładami kończyn, zaburzeniami mowy czy połykania. Zaburzenia połykania, czyli dysfagia występuje nawet u co drugiego chorego. Przebieg i rokowania są różne, jednak pacjentów często łączy wspólny problem, jakim jest niedożywienie, które dotyczy nawet 62% osób po udarze mózgu. Brak odpowiedniego odżywienia organizmu może prowadzić do wielu poważnych konsekwencji, tj. jego wyniszczenia, zwiększenia ryzyka wystąpienia powikłań, przedłużenia czasu hospitalizacji, opóźnienia procesu rekonwalescencji oraz obniżenia jakości życia. Problem niedożywienia w dużej mierze dotyka osób z dysfagią neurogenną. Utrudnione połykanie niesie za sobą nie tylko ryzyko zachłyśnięcia, ale powoduje też, że pacjenci nie są w stanie przyjmować pokarmów w odpowiednich ilościach, co w konsekwencji prowadzi do niedoborów składników odżywczych.

Niezwykle istotna podczas terapii jest odpowiednia podaż niezbędnych składników odżywczych. Pacjent, któremu brakuje odpowiednich składników pokarmowych ma mniej sił w walce z chorobą, czego konsekwencją może być mniej efektywne leczenie i rehabilitacja. Osoby po udarze mózgu wykazują zwiększone zapotrzebowanie na białko i energię. Zapotrzebowanie energetyczne w fazie ostrej udaru wzrasta do 25-35 kcal/kg należnej masy ciała na dobę, a białka 1,2 do 1,5 g/kg masy ciała na dobę, stanowiąc dwukrotność wymaganej podaży wobec osoby zdrowej. Kiedy tradycyjna dieta z różnych przyczyn jest niewystarczająca, wówczas należy sięgnąć po wsparcie żywieniowe w formie specjalistycznych preparatów odżywczych i stosować je jako uzupełnienie diety.  

"Prawidłowe odżywienie, w tym dostarczenie odpowiedniej ilości białka, może wywierać pozytywny wpływ na skuteczność prowadzonej rehabilitacji, w tym na procesy związane z funkcjonowaniem komórek nerwowych mózgu oraz mięśni. Zastosowanie specjalistycznego wsparcia żywieniowego może mieć wpływ na poprawę jakości życia nie tylko pacjenta, ale i opiekuna, który niejednokrotnie musi poświęcić cały swój czas na pielęgnację chorego – komentuje neurolog dr n. med. Aleksandra Karbowniczek.

Ponad trzy czwarte opiekunów osób z chorobami neurologicznymi stosowało u swoich podopiecznych żywienie medyczne – pokazują wyniki wspomnianego gólnopolskiego raportu przeprowadzonego wśród opiekunów osób chorych neurologicznie i onkologicznie. Aż 61% opiekunów osób chorych neurologicznie przyznało, że stosowanie żywienia medycznego w ich ocenie poprawiło stan podopiecznego. Miało to bezpośrednie przełożenie na życie opiekunów – 72% z nich przyznało, że stosowanie specjalistycznych preparatów wspomagających odżywienie pacjenta poprawiło ich sytuację.

Copyright © Medyk sp. z o.o